divendres, 12 de setembre del 2008

El Caballero Oscuro

Per fi la tan esperada nova entrega de la sèrie Batman ha arribat a les nostres pantalles. Precedida per un èxit aclaparador als cinemes d'Estats Units, on està batent tot tipus de récords, ja l'hem poguda veure als nostres cinemes. Recordem que es tracta de la segona entrega de Batman Begins, pel·lícula que va suposar un canvi de registre important en la sèrie del cavaller emmascarat cap a terrenys més foscos i realistes, de la mà de Cristopher Nolan, director de les excel·lents Memento o El Truco Final.

En el cas que ens ocupa, s'ha accentuat encara més el to verídic, i tal com va assenyalar el seu director, des d'un punt de vista visual i argumental beu més d'una pel·lícula com Heat que no pas de la fantasia i del disseny de producció exhuberant i gòtic dels Batmans de Tim Burton. Evidentment hi ha alguns tocs que es deuen més a gèneres com la ciència ficció, però estan reduïts al mínim, i la pel·lícula esdevé més aviat un thriller d'acció argumentalment molt dens, adult i impecable. L'habilitat del seu director i els guionistes consisteix en crear un film que comença de forma trepidant i que va desenvolupant un guió complexe a ritme vertiginós que fa crèixer en l'espectador cada cop més una incòmode sensació de desassossec, de por, produïda per la inquietant presència del Joker i de les seves malifetes. És com si Gotham s'estigui convertint en un infern a mesura que passen els minuts de la pel·lícula, i és una sensació molt aconseguida. Sense dubte, la presència d'aquest dolent interpretat pel difunt Heath Ledger és una de les bases més importants amb què compta la pel·lícula.

En l'anterior Batman trobàvem una pel·lícula notable però massa capficada en donar explicacions plausibles i en convèncer'ns que Batman podia ser explicat de forma lògica i realista. En la present la realitat del que veiem es dóna per suposada i la forma visual ho enfatitza, la qual cosa ens permet centrar-nos més en la història. Nolan, per això, sembla haver après i millorat encara més el seu estil, i ara ens trobem una pel·lícula rodada amb una tremenda energia des del començament, amb una narració més lineal que en la precedent però alhora més eficaç i reeixida, i no per això menys complexa. Les escenes d'acció ja no pateixen del muntatge atropellat de l'anterior, són més clares i per tant més espectaculars. Tot plegat crea un film d'inusual intensitat, emocionalment dur i molt espectacular. Una excel·lent pel·lícula.

9/10

Fitxa de la pel·lícula: www.imdb.com/title/tt0468569/