divendres, 12 de setembre del 2008

Los Cronocrímenes

Vet aquí un nou exponent del subgènere viatges en el temps. Com bé sol dir el crític Jordi Batlle Caminal, d'aquest subgènere sempre sorgeixen pel·lícules, com a mínim, entretingudes. Podem remuntar-nos a La máquina del tiempo (1960), o revisitar la ja clàssica i imprescindible trilogia de Regreso al futuro o algun exponent més nou com El Efecto Mariposa. No ens aburrirem ni un moment amb cap d'aquestes ni amb la que avui tractem.

La gràcia pot ser que es trobi en què la premisa bàsica d'aquestes pel·lícules provoca automàticament en la ment de cineastes i espectadors tot tipus de paradoxes i activa mecanismes que fan volar la imaginació i l'intel·lecte a tota màquina. A partir d'aquí, del que es tracta és de solucionar guions-trencaclosques, experiència que resulta del més gratificant per al públic i de ben segur que pels seus creadors.

És aquest el cas de Los Cronocrímenes, òpera prima del cineasta espanyol Nacho Vigalondo (nominat a l'Oscar fa uns anys per un dels seus curtmetratges), on trobem tots aquests elements en una pel·lícula molt modesta pel que fa a mitjans de producció, nombre de personatges o localitzacions, però alhora ambiciosa en imaginació, abast emocional i pols narratiu.

No es tracta de posar-se a analitzar fins a l'infinit les peces del trencaclosques en qüestió, sinó de deixar-se emportar i gaudir d'una pel·lícula enginyosament pensada i que compta amb personatges que, tot i superant les evidents limitacions en la direcció d'actors (em nego a pensar que Karra Elejalde hagi empitjorat tant com a actor d'un dia per l'altre), sobrepassen la pantalla i ens fan totalment partíceps de les seves reaccions davant els fets que se'ls presenten, clavant-nos a la butaca i fent-nos pensar en les conseqüències de les seves accions.

L'evident falta de pressupost i d'experiència se supleix amb les grans dosis d'entusiasme que el seu director i guionista ha posat en crear una bona història i presentar-nos-la eficaçment. Molt recomanable pels amants del gènere, ara cal esperar al remake americà que està per venir i que, si es fes bé, podria fàcilment corregir els defectes i conservar les virtuts de la versió original.

6/10

Fitxa de la pel·lícula: http://www.imdb.com/title/tt0480669/